ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA

ΜΠΑΤΣΟΙ,ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΕΣ,ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΣΑΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ.

Στις 11/10 προχωρήσαμε σε ανάρτηση γιγαντοπανό στην πρόσοψη της ΑΣΟΕΕ και μικροφωνική συγκέντρωση στο προαύλιο της σχολής οπου μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο του στεκιού που αφορά την υποχρεωτική λήψη DNA:Καθημερινά το κράτος δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει το μένος του ενάντια σε αγωνιζόμενα υποκείμενα. Μια από τις κύριες προτεραιότητες του, με σκοπό την αποδυνάμωση και τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής δραστηριότητας αγωνιστών/τριών, είναι οι βάσεις δεδομένων που χτίζονται γύρω από την περισυλλογή προσωπικών στοιχείων . Για τη περισυλλογή αυτή, φυσικά, δεν χρησιμοποιεί σταθερά τα ίδια εργαλεία αλλά αντιθέτως αναπτύσσει συνεχώς τα κατασταλτικά μέσα επιτήρησης των ζωών μας. Από τη καταγραφή προσωπικών και συντροφικών σχέσεων στην παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών μας, από την επιτήρηση της πολιτικής δραστηριότητας στην συνεχής επιτήρηση των προσωπικών μας στιγμών και από την λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών στην υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού.

Η κατοχή δείγματος DNA ενός/μίας αγωνιστή/ριας αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του κράτους καθώς μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα στην δημιουργία σκευωριών -δικογραφιών εις βάρος του. Οι συνέπειες που αυτό έχει στην περαιτέρω πολιτικοποίηση του ατόμου και όχι μόνο είναι πολυσήμαντες. Από το πιο απλό που μπορεί να είναι η παρουσία του σε αυτοοργανωμένους χώρους-καταλήψεις που το κράτος ποινικοποιεί, μέχρι και την ένταξη του σε μια δικογραφία-φιάσκο, προερχόμενη από τα γνωστά μαγειρέματα της ΕΛΑΣ, με ένα δυσβάσταχτο κατηγορητήριο. Μπορεί λοιπόν ο καθένας να αντιληφθεί ότι η λήψη DNA που έρχεται να προστεθεί στην όλο και εντεινόμενη χαρτογράφηση εξεγερσιακών υποκειμένων της πολιτικής ατζέντας του κράτους επιδρά αποδυναμωτικά για οποιονδήποτε βρεθεί σε αυτήν τη θέση και λειτουργεί εκβιαστικά επάνω του. Εκτός αυτού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή χωρίς ξεκάθαρες ενδείξεις ενοχής. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για μια ληστεία στην Πάρο το 2012, με το πρόσχημα ότι το DNA του βρέθηκε σε ένα καπέλο που συλλέχθηκε από την τράπεζα μετά τη ληστεία, παρ’ όλο που το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν είχε καταγραφεί καν στη λίστα των ευρημάτων από την ΕΛΑΣ. Μετά από 5 χρόνια άδικης φυλάκισης αθωώθηκε από το εφετείο και του δόθηκε αποζημίωση για την αναίτια κράτηση του. Άλλο γνωστό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Ηριάννας, που κατηγορήθηκε για την ταυτοποίηση του γενετικού της υλικού σε γεμιστήρα όπλου και παρά την πραγματογνωμοσύνη ειδικού επιστήμονα που απέρριψε κατηγορηματικά τη σύνδεση αυτή, το δικαστήριο αποφασίζει την επιβολή 13 χρόνων κάθειρξης χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 2 χρόνια πριν της είχε ζητηθεί δείγμα DNA απλά και μόνο επειδή έκανε παρέα με 2 κατηγορούμενους για την υπόθεση της ΣΠΦ. Το 2018 το εφετείο αθωώνει την Ηριάννα υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ενοχής, αφού η ταυτοποίηση του DNA ήταν βάσιμα αμφισβητήσιμη.

Η γνωστή αυτή λοιπόν τακτική, εισχωρεί όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό στις ζωές μας με σωρεία κλήσεων σε άτομα που αντιστέκονται καθημερινά στο υπάρχον. Πιο συγκεκριμένα ενώ παλιότερα οι περιπτώσεις λήψης γενετικού υλικού συγκεκριμενοποιούνταν σε περιορισμένου τύπου υποθέσεις, στο σήμερα πλήθος παραδειγμάτων αποδεικνύει την τάση για κοινωνική νομιμοποίηση και εδραίωση της εν λόγω τακτικής. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση των 8 συντρόφων/ισσας της ΑΣΟΕΕ με κατηγορίες άστοχες και στοιχεία ανύπαρκτα και ενώ τα χρωμοσώματα που βρέθηκαν ήταν εξ’ ολοκλήρου αντρικά, απαιτήθηκε η δειγματοληψία και από τη συντρόφισσα, αγνοώντας ότι αυτό δεν μπορεί να προσφέρει κάτι σχετικά με την υπόθεση. Εκτός αυτού, το δείγμα που βρέθηκε αποτελούσε μείγμα τριών διαφορετικών δειγμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έγκυρη ταυτοποίηση του. Η ίδια τακτική βλέπουμε να εφαρμόζεται έπειτα από λίγους μήνες σε 14 συντρόφους που συνελήφθησαν στην κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ. Αυτήν τη φορά το κράτος πρωτοπορεί και εκδίδει εισαγγελικά εντάλματα υποχρεωτικής λήψης χωρίς καν την ύπαρξη κατηγορητηρίου και αρκούμενο αποκλειστικά στο πρόσχημα του υπόπτου. Ειδικότερα ,αρκεί για αυτό ο ισχυρισμός της ταυτοποίησης δείγματος από την κατάληψη από άδειο μπουκάλι μπύρας, με ένα δείγμα που είχε βρεθεί σε χαρτοπετσέτα με αίμα στις 6 Δεκεμβρίου 2014 στα Εξάρχεια, δηλαδή σε δύο κινητά μη παράνομα αντικείμενα.

Από μεριάς μας αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα κίνητρα του εχθρού και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η λήψη γενετικού υλικού περιορίζεται αποκλειστικά στην αξιοποίηση του στην εκάστοτε υπόθεση. Πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το κράτος με το πρόσχημα της κοινωνικής ευημερίας και μέσω της εργαλειοποίησης τόσο της τεχνολογίας (κλειστά κυκλώματα καμερών, παρακολούθηση τοποθεσίας, άρση απορρήτου) όσο και της ιατρικής ( ανάλυση DNA) αναβαθμίζει καθημερινά τα επίπεδα επιτήρησης και εισέρχεται όλο και πιο εύκολα στις ζωές μας. Ως αντιεξουσιαστές/τριες αντιτασσόμαστε με κάθε τρόπο στις κρατικές ασυδοσίες και δεν εγκαταλείπουμε σε καμιά περίπτωση τα ιδεολογικά μας προτάγματα τα οποία έγκεινται στην προσπάθεια μέσω καθημερινών αγώνων για την τελική καταστροφή του καθεστώτος.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ DNA ΜΑΣ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΦΤΥΣΟΥΜΕ!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.